Wintertips

Een mooie tuin is vaak het resultaat van een goede planning en regelmatig onderhoud.

Zo is je gazon tegen de lente in topvorm met wat kleine werkjes in januari. Als je dit nog niet gedaan hebt, kun je ook nu nog kalk strooien. Daar wordt het gras gezonder en groener van. Januari is ook de ideale maand om je grasmaaier te laten nakijken. In januari zijn mollen extra actief met dikwijls rampzalige gevolgen voor uw gras. Verwijder zorgvuldig en dagelijks elke molshoop en vul zo mogelijk de mollengang terug op met aarde. Om mollen te bestrijden werk je het best met mollenklemmen, waarbij je er best twee of zelfs drie plaatst.

Bomen planten en snoeien

Planten kan ook in januari, maar hou toch rekening met enkele voorzorgsmaatregelen. Zorg voor een ruime put voor de planten en verrijk de bodem van de put met compost of humus. Plant ook niet in dagen dat het te veel regent of waait. Plantgaten zijn snel oververzadigd van water, waardoor de wortels kunnen rotten. En als het veel waait kunnen jonge boompjes kraken of ontworteld worden. Plaats een ondersteunende paal naast je boom. Het boompje maak je vast met daartoe bestemde lussen in een achtvorm. Daardoor staat de boom vrij als het niet waait. En als het sterk waait, dan kan de boom nog wat bewegen.

In januari kun je starten met het snoeien van fruitbomen. Richt je hierbij in eerste instantie op waterloten. Dit zijn jonge takken die in de hoogte opgeschoten zijn. Snoei nooit te veel in één keer. Anders krijg je het volgende seizoen terug veel waterloten. Wil je een boom echt inperken, maak snoei hem dan het ene jaar vooral aan één kant, en het volgende jaar aan de andere kant. Observeer de gesteltakken en behoud zeker de grote takken die schuin omhoog naar het licht groeien.

Controleer de bollen in je tuinberging

Heb je een winterberging, dan is januari het ideale moment om deze op te ruimen en klaar te maken voor de lente. Geef je gereedschap een poets- of oliebeurt bijvoorbeeld. Bewaar je in de tuinberging bloembollen, zoals bijvoorbeeld van dahlia’s, canna’s of gladiolen, dan kun je best kijken of ze de winter tot dusver goed doorgekomen zijn. Zijn er bollen aangetast door ziekte of door rotting, verwijder ze dan snel, anders tasten ze de andere bollen ook aan.

We hopen dat we je met deze tips de nodige inspiratie gegeven hebben om van 2019 een groen en tuinvriendelijk jaar te maken. De klusjes die je nu opknapt, werpen al snel hun vruchten af. Zo geniet je het hele jaar door van een prachtige tuin.

Wil je graag nog meer tips of advies, bezoek ons dan zeker in tuincentrum De Korenbloem. We zijn gepassioneerd door planten en helpen je graag verder!

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php