Winter tuintips

Maak goede voornemens en geniet volop van de tuin!

Binnenkort een nieuw jaar, een nieuwe start. Iedereen verlangt naar de lente. Maar tegelijk kun je nu genieten van de kleurenpracht in je tuin.

Groenblijvers

In januari is er immers heel wat moois te zien! De photinia fraseri, de berberis en skimmia hebben mooie rode schakeringen in de aanbieding. Zo krijg je dankzij deze planten toch warmte en leven in de tuin. Sommige planten bloeien zelfs in de winter, zoals de winterbloeiende Prunus, Viburnum of Helleborus. Heb je deze prachtige planten nog niet in de tuin staan, plaats ze dan in je tuin, zodat je er volgend jaar in januari van kan genieten.

Tijd om te zaaien

Tuinieren is vooruit denken en plannen. In januari kun je bijvoorbeeld al geraniums zaaien. Zaai ze in een plastic bakje dat je binnen op de vensterbank plaatst of op een andere plaats die veel zon krijgt. Bevochtig de aarde nu en dan en span er een doorschijnende plastic folie over zodat de vochtigheid goed bewaard blijft. Als de plantjes opkomen is het aangeraden om ze te “verspenen” zodat ze meer ruimte hebben. De beloning volgt half mei wanneer je fier als een gieter de plantjes buiten in de tuin uitplant. Er zijn geraniums te krijgen in allerlei geuren en kleuren.

Bloembakken op het terras

Versier in januari je terras met mooie bloembakken. Let erop dat de aarde in je bloembakken niet te vochtig wordt, zeker als het een tijd veel geregend of gesneeuwd heeft, en zorg ook voor vorstbestendige bloembakken. Viooltjes geven een mooi schouwspel van kleuren en bloeien door tot in de lente. Ook bakken vullen met kleurhoudende grassen zoals de festuca glauca zijn een topper. Het kleur matcht prima met bijvoorbeeld blauwe hardsteen.

Snoeien om te groeien

Januari is de maand om de fruitbomen te snoeien. Zeker bij appelbomen kan het snoeien een groot karwei zijn. Is je boom al enkele jaren oud, snoei dan eerst alle jonge scheuten weg. Dit zijn de zogenaamde waterloten. Probeer altijd het geraamte van de boom voor ogen te houden bij het snoeien. De gesteltakken of dragende takken moeten naar buiten groeien. Uit de gesteltakken groeit het vruchthout. Verwijder naar binnen groeiende takken of scheuten of takken die elkaar kruisen en elkaar hinderen. Gebruik steeds een scherpe en kwalitatief goede snoeischaar . Dan vermijd je dat de boom een ziekte zoals de meeldauw krijgt.

Vogels

Zeker als het de stenen uit de grond vriest kan het nooit kwaad om aan onze gevederde vrienden te denken. Voorzie een mooi en veilig plekje om een voederplankje of huisje te plaatsen. Je kan vetbolletjes met zaden in dit huisje of op dit plankje leggen, daar zitten alle gezonde voedingsstoffen in.

Bij De Korenbloem maken we je graag verder wegwijs in het aanbod en geven we je graag nog meer tips om je tuin in elke maand aantrekkelijk te maken. Tot binnenkort!

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php