Vlinderweek bij De Korenbloem

Doe jij mee aan de vlinderweek?

Het gaat niet goed met de vlinder. Van de 500 soorten dagvlinders die in Europa leven, dreigt ongeveer 9% binnen korte tijd uit te sterven. Daarnaast is een groot percentage geclassificeerd als kwetsbaar. Het is dus hoog tijd om hier iets aan te doen. Met de jaarlijkse vlinderweek (27 juni – 5 juli) brengen we deze bijzondere dieren even extra onder de aandacht!

Een bron van voedsel

Vlinders leven van de nectar die ze uit bloemen halen. In deze nectar zitten alle suikers, eiwitten en vitamines die ze zo hard nodig hebben. Zonder een paar goede voedselbronnen kunnen de vlinders in ons land niet overleven. Tijdens de vlinderweek benadrukken we nog maar eens hoe belangrijk biodiversiteit is. Door na te denken over het soort planten dat je in je tuin zet, help je de vlinders om te overleven. Maar een echte vlindervriendelijke tuin doet meer. Want het is ook een plek waar vlinders kunnen schuilen en in alle rust hun eitjes mogen leggen.

Bloemen waar vlinders van houden

Je hebt in de tuin vast heel wat verschillende bloemen staan. Toch betekent dat niet automatisch dat je er vlinders mee aantrekt. De dieren halen namelijk alleen nectar uit een bepaald soort bloemen. De bekendste nectarplant is de buddleja davidii. Waarschijnlijk ken je het onder een andere naam: de vlinderstruik. Andere planten waar vlinders veel op te vinden zijn, zijn de lavendel, herfstaster, seringen, meidoorn en het koninginnekruid. Ook met enkelbloemige afrikaantjes doe je hen een groot plezier. Deze bloemen zijn overigens niet alleen geliefd bij vlinders. Wespen, bijen en andere insecten profiteren net zo goed van jouw vlindervriendelijke tuin.

Vlinderkastjes verkrijgbaar bij De KorenbloemEen plekje om te schuilen

Vlinders zijn niet zo dol op wind en regen. Tijdens een druilerige dag hebben ze dus beschutte een plek nodig waar ze rustig kunnen schuilen. De speciale vlinderkasten zijn hier ideaal voor. Het beste kun je het kastje vullen met een laag dorre bladeren. Een paar verticale takjes waar de vlinder aan kan hangen, doet het ook altijd goed. Met deze inrichting creƫer je de perfecte schuilplaats. Kijk wel even kritisch rond voor je het vlinderkastje in de tuin ophangt. Zo heb je een zonnige plek uit de wind nodig. Uiteraard mag het de regen niet naar binnen komen, anders kun je die bezoekende vlinders wel vergeten.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan het in stand houden van de vlinderpopulatie? Kom tijdens de vlinderweek dan gewoon eens langs bij De Korenbloem!

Labels:, , , , , , ,

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php