Vleesetende planten

Zoek je een leuke en ecologische manier om insecten in je huis of in je serre te bestrijden? Of ben je op zoek naar een origineel en niet alledaags geschenk? Heb je net een reis naar een tropisch land ondernomen en wil je graag thuis genieten van exotische planten? Dan moet je zeker eens een vleesetende plant kopen. Koop je voor het eerst een dergelijke plant, dan kun je kiezen voor een soort die relatief gemakkelijk te onderhouden is. In dit artikel geven we je enkele tips.

Vleesetende planten zijn een ware attractie in je woonkamer

De Dionaea muscipula (of Venus Flytrap) vangt haar prooi door de “deuren” van de val dicht te klappen op het moment dat het insect in de val loopt.

Vleesetende planten kunnen op verschillende manieren insecten vangen. Dit kan bijvoorbeeld met een val die rond het insect toeklapt. Denk bijvoorbeeld aan de Dionaea muscipula. Dit is een dankbare plant, omdat hij gemakkelijk groeit en veel prooien vangt. De plant lokt vliegen en andere levende wezens met geurstoffen aan en nodigt hen uit om plaats te nemen in het midden van een val. Eens het insect zich te goed doet aan de voedingsstoffen, dan klappen de “deuren” van de val dicht, waardoor de vlieg gevangen zit.

De Nephentes heeft een kelk vol voedingsstoffen die insecten aantrekt. Als het diertje afdaalt, klapt de kelk toe waardoor het niet meer kan ontsnappen.

Een andere bekende en relatief gemakkelijk te kweken vleesetende plant is de Nephentes. Dit soort plant vangt zijn prooi op een andere manier dan de Dionaea muscipula. Deze planten hebben grote bladeren in de vorm van een kelk of een vaas. Het insect neemt plaats op de rand van de vaas, en wil zich al snel te goed doen aan de voedzame stoffen die zich op de bodem van de kelk bevinden. Eens het dier afdaalt, blijft het kleven en klapt het luikje bovenaan de kelk toe. Van de Nephentes bestaan er maar liefst 160 soorten!

Veel licht en veel water, maar liefst geen kraantjeswater

Zowel de Nephentes als de Dionaea muscipula gedijen het best in tropische omstandigheden. Veel licht is zeker goed voor tropische planten. Beide vleesetende planten mogen in volle zon staan. Ze gedijen bijvoorbeeld ook goed in een serre. Let wel, ’s nachts is de temperatuur in de ruimte waar ze staan best hoger dan 15 graden. Beide planten krijgen het liefst regenwater of zelfs gedistilleerd water. Dit is beter dan kraantjeswater, dat sommige stoffen bevat die vreemd is voor deze planten. Plantenvoeding geven is niet nodig, want de planten halen de nodige stoffen uit de gevangen prooien.

Ben je op zoek naar een tropische plant, kom dan zeker eens langs in ons tuincentrum. We geven je graag en met plezier concrete tips over hoe je het best vleesetende planten kunt kweken.

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php