tuintips voor december

Maak je tuin winterklaar met de tuintips voor de maand december

Voor de meeste mensen staat december helemaal in het teken van gezelligheid, vrienden, familie en feestjes die zich in de warme omgeving van de woon- of eetkamer afspelen. Maar de echte tuinliefhebber ziet in de koudere temperaturen geen reden om zich niet naar buiten te begeven. Ben jij ook zo’n buitenmens waarvan de groene vingers het hele jaar door kriebelen, dan zijn hier enkele tuintips voor de maand december waar je mee aan de slag kunt.

Verpot planten die liever binnen overwinteren

Net zoals trekvogels naar warmere oorden trekken in de winter en sommige mensen de open haard boven de frisse buitenlucht verkiezen, zijn er ook enkele planten die liever niet in de vrieskou blijven staan. Het begin van de maand december is dan ook de ideale periode om ze naar binnen te halen. Eerst en vooral zijn er de tuinkruiden die vanaf het voorjaar weelderig groeien in de tuin, maar in de winter volledig uit het beeld verdwijnen. Munt en peterselie zijn hier perfecte voorbeelden van. Wanneer je ze buiten laat staan, komen ze na de winter wel weer tevoorschijn, maar haal je ze in huis, dan heb je er een heel jaar door plezier van. Reden genoeg dus om ze te verpotten en een leuke plek in de keuken te geven. Ook basilicum laat je beter niet buiten staan zodra de temperaturen onder de zeven graden zakken. Dit is echt veel te koud voor het plantje en de kans op overleving is dan ook nihil. Binnen echter floreert basilicum ook tijdens de koude maanden.

Zorg voor afdoende bescherming voor buitenplanten

Er zijn verschillende planten die de vorst wel verdragen, maar gerust wat hulp kunnen gebruiken om de winter zonder schade door de komen. Wil je in de lente een tuin die net zo stralend is als het jaar ervoor, dan loont het dus om in december wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Vorstgevoelige planten kun je voorzien van een vliesdoek om ze te beschermen tegen de ergste kou. Pas aangeplante groenblijvende planten moet je vooral regelmatig van water voorzien en een eventuele mulchlaag. Doordat ze nog niet voldoende geworteld zijn, zullen ze bij zware vorst moeite hebben om water op te nemen en uitdrogen. Ook rozen op stam drogen makkelijk uit in de winter. Indien je ze goed inpakt, kun je voorkomen dat de takken afsterven door de combinatie van temperaturen onder nul en een frisse wind.

Laat je door je tuin inspireren

Hou je enerzijds van de gezellige warmte van Kerstmis en anderzijds van de natuurlijke schoonheid van de tuin, dan vind je vast heel wat inspiratie zodra je naar buiten gaat. Afgebroken takken, bladeren en herfstvruchten zijn perfect om zelf versiering mee te maken. In het tuincenter kun je terecht voor extra materialen zodat je binnenkort een centerpiece op tafel hebt staan om trots op te zijn. Vanzelfsprekend zorg je er in een adem door voort dat je alle spullen hebt die je toelaten om planten te verpotten, beschermen, voeden en klaar te maken om de winter met verve te overleven.

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php