Tuintips oktober

Oktober! De herfst treedt binnen, ’s morgens is het al eens mistig en wat kouder en binnen schakel je de verwarming en de sfeerverlichting in. Oktober is ook een maand waarin je heel wat kan doen in de tuin vinden wij bij De Korenbloem. Daarom enkele tuintips oktober.

Een nieuwe herfst, een nieuw gazon

Ben je toe aan een nieuw gazon, dan is oktober de ideale maand om te starten. Het risico op grote droogte in de zomermaanden is voorbij, maar tegelijk is het nog steeds warm genoeg om graszaad te laten ontkiemen. De beloning komt dan in het volgende voorjaar, wanneer je kan genieten van een letterlijk grasgroen gazon. Oktober is ook de ideale maand om eens met de spade te passeren langs de randen van je gazon en de perkjes in je tuin. Een mooie rechte boord is altijd een genot om naar te kijken. Zijn er plaatsjes waar het gras wat dun is, strooi er dan nu wat graszaad bij. Ook als je opteert voor een nieuw gazon met grasmatten is oktober de ideale maand om dit project te starten. lawn-mower-938555_640Grasmatten hebben heel wat water nodig om te wortelen in de grond, en in oktober durft de natuur al eens een handje te helpen met het bewateren van nieuwe grasmatten. Dat scheelt wat uurtjes werk.

Weg met het onkruid

Op het eerste gezicht een minder leuk werkje, maar bij de tuintips oktober hoort ook het wieden van onkruid. Doe je dit nu in je heesterboorden en plantvakken, dan vermijd je dat de ongewenste plantjes al te veel zaad rondstrooien. Zaad dat zich dan in de lente vermenigvuldigt. Zorg voor goed gereedschap en verzamel alle onkruid bijvoorbeeld in een grote emmer en stort het in de groencontainer. Of breng het samen met je snoeisel van de haag bijvoorbeeld naar het containerpark. Opgeruimd staat netjes!

Maak de composthoop leeg

Oktober is een ideale maand om nieuwe aanplantingen te doen vinden we bij De Korenbloem. Bomen, heesters of coniferen, in oktober is de grond vochtig genoeg om de planten te laten wortelen in de tuin. compost-419261_640Voor de vriezeman eventueel langskomt hebben de planten al voldoende steun in de grond. Een werkje dat je al reikhalzend doet uitkijken naar de nieuwe lente! Wens je toch nog wat te wachten met aanplantingen, dan kan je toch ook al een plantenborder klaar maken voor de aanplanting? Zeker een goed idee! Maak in oktober de composthoop leeg en strooi een malse dikke laag van een vijftal centimeter op het nieuwe plantvak. Eens je het omgespit hebt en nieuwe aanplantingen gedaan hebt, zal het resultaat voor je planten verbluffend zijn.

Ander bloemenpracht

Nog meer tuintips oktober? Vergeet ook vooral niet te genieten van de tuin in oktober. Dahlia’s bloeien prachtig in oktober, en ook de gaura, lavarera en bacopa doen nog steeds goed hun best! Als je een plantvak zomerbloeiers hebt, die in oktober uitgebloeid zijn, dan kan je overwegen om achter deze planten een rij photinia phraseri’s aan te planten. Vanaf oktober geven deze planten een mooie rode gloed in de tuin. Zo geef je per seizoen een nieuwe kleurschakering aan de tuin.

Bij De Korenbloem helpen we je graag verder met advies voor aanplantingen en tuinonderhoud. Steeds welkom!

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php