Tuintips mei

In mei is je tuin in topvorm

In mei is de tuin op zijn best. Het is de periode waarin je graag familie of vrienden ontvangt om samen buiten te barbecueën of te genieten van het lenteweer. Misschien heb je wel een communie- of lentefeest gepland, waarbij je graag gebruik maakt van je tuin om gasten te ontvangen. In mei kun je dan ook heel wat doen om je tuin te onderhouden. Hieronder geven we enkele tips om je tuin tiptop in orde te maken.

Heesters en hagen snoeien 

Mei is ideaal om bepaalde struiken en hagen te snoeien. Ligusterhagen kun je nu bijvoorbeeld voor het eerst snoeien. Dit type haag groeit zeer snel en verliest snel zijn haagvorm. Maar ook andere hagen zoals de beuk, haagbeuk, lonicera en hulst kun je nu inkorten.

Heesters zoals Forsythia, Ribes, winterjasmijn of Kerria Japonica bloeien vroeg in het voorjaar. In mei kun je ze al snoeien, daardoor verjong je de planten en groeien ze mooier. 

Om Buxussen mooi in vorm te snoeien, wacht je best tot de ijsheiligen voorbij zijn. Anders loop je het risico op vorstschade. Ook te veel zon is niet goed. Om Buxus te snoeien gebruik je een buxusschaar en spuit je de struik eerst nat. Zodoende glijd je soepel door de takjes met je schaar.

De ijsheiligen zijn :

Sint-Pancratius (12 mei)

Sint-Servatius (13 mei)

Sint-Bonifatius (14 mei)

Zolang je de Buxus nog niet kunt snoeien, kun je wel opvolgen of je Buxus geen last heeft van de buxusrups. Bestrijd dit diertje op tijd, want als je niet ingrijpt, kunnen je planten volledig kapot gaan door deze rups. 

Je plantenborders onderhouden en het gazon verzorgen

Plantenborders kun je in mei een grote kuis geven. Verwijder vaste planten die de wintermaanden niet overleefd hebben. Vaste planten die al hun bloei gehad hebben, kun je scheuren om zo de plant te vermeerderen of in je perk te verkleinen. Ongewenste zaailingen kun je verwijderen en je kunt stokjes of steunmateriaal plaatsen bij planten, zodat ze mooi hun vorm behouden.

Mei is de maand waarin je gazon het sterkste groeit en misschien ook wel het mooist is. Je gazon kun je een of twee keer per week maaien, afhankelijk van het weer en de groei. Regent het veel, dan kun je van deze dagen gebruik maken om je gazon te bemesten. Ook om nieuw gras te zaaien is mei ideaal. Graszoden of -matten kun je daarom ook gemakkelijk in mei aanleggen.

Planten in de vijver verjongen en genieten van de eerste groenten

Heb je een moestuin, dan is de maand mei de maand waarin je vroege groenten zoals radijsjes, sla of asperges kunt oogsten. Voorts kun je op rijen uitgezaaide groenten uitdunnen.

Mei is ook de maand om nieuwe planten in je vijver aan te leggen. De vissen worden terug actiever nu het wat warmer is en ze mogen dan ook al regelmatig weer wat meer voeding hebben.

Je merkt het, wie van tuinieren houdt heeft handen te kort in mei. Maar vergeet ook niet te genieten van al het moois in je tuin.

Wil je nog meer tips om je tuin te laten stralen?

Kom dan eens langs in tuincentrum De Korenbloem. We helpen je graag verder met je vragen.

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php