Tuintips maart
Geleidelijk worden de dagen langer. Winterse koude maakt plaats voor de voorjaarszon. Bloembollensoorten steken hun kopjes op boven het veld, dat stilaan groener kleurt.
De lente is in aantocht!
Met deze tuintips is je tuin straks helemaal klaar voor de lente.
Het gazon
Een vruchtbare bodem vormt de basis voor een stralend gazon. Daar is allereerst ruimte en zuurstof voor nodig. Verwijder daarom met een hark de viltlaag, die zich het afgelopen seizoen op het gazon heeft gevormd. Met een grasprikker geef je het gras nog eens extra zuurstof. Bestrooi het gras vervolgens met een mengsel van compost en zand. Vanaf de maand maart kun je starten met het maandelijks bemesten van het gazon. Wil je nieuw graszaad inzaaien, dan is dit de ideale periode. Vergeet ook niet je grasmaaier tijdig een onderhoudsbeurt te geven. Scherpe messen zorgen voor een strak en groen gazon.
De beplanting
Staan er uitgebloeide narcissen in de tuin? Verwijder de uitgebloeide bloemen dan nog voordat ze zaaddozen gaan vormen. Deze zaaddozen vormen namelijk een belasting voor de andere planten. Maart is ook de ideale maand om heesters, hagen en bomen te verplanten. De bladeren zijn dan nog niet uitgelopen, waardoor de planten zich gemakkelijker aanpassen. Je kunt nu al beginnen met het inzaaien van bloembollen van zomerbloeiende planten, zoals gladiolen, crocosmea en anemoontjes. Soorten die wat meer vorstgevoelig zijn mogen nog een maandje binnenblijven. Veel vogelsoorten lusten wel een groen blaadje. Door een net over de ontkiemende zaadjes te spannen, help je ze om buiten het bereik van grijpgrage snavels te blijven. Genieten je exotische kuipplanten ook graag van de buitenzon? Door regelmatig overdag de ramen open te zetten bereid je ze voor op een verplaatsing naar de tuin.
De groentetuin
Groentezaden voelen zich vooral thuis in een grond die voldoende is opgewarmd. Helpt de natuur nog niet mee, dan kun je dit proces stimuleren door gebruik te maken van een kweektunnel. Deze zijn verkrijgbaar in het plaatselijke tuincentrum. In maart kun je al beginnen met het planten van jonge afgeharde groenteplanten zoals slasoorten, koolrabi en bloemkolen. Ook zijn er diverse groentesoorten die nu al de grond in mogen, zoals komkommers, wortels, radijsjes, pastinaken, tomaten, paprika en aubergine. De nachten kunnen nu nog wel koud zijn, dus bescherm jonge groente- en fruitplantjes met een vliesdoek.
De vijver
Eventuele netten over de vijver tegen afvallende bladeren mogen nu stilaan worden verwijderd. Als de ergste vorst uit de lucht is, kan ook de vijverpomp weer worden ingeschakeld. Dit zorgt voor voldoende zuurstof in het water zodat het leven er opnieuw kan groeien en bloeien. Stijgt de watertemperatuur naar 10 °C of hoger, dan mogen de vissen weer voorzichtig gevoerd worden.
Inspiratie voor je tuin
Verheug je je al bij de gedachte aan lange zomeravonden? Bereid je tuin dan nu alvast voor op de eerste zonnestralen. Voor nóg meer tuininspiratie ben je van harte welkom bij Tuincentrum De Korenbloem.