Tuintips februari

In de tweede maand van het jaar verlangen we volop naar de lente, maar de planten en bomen genieten nu nog volop van een diepe winterslaap, maar binnenkort komen de sapstromen weer op gang en begint alles terug te groeien. Profiteer er nog van om nu enkele klusjes op te knappen en geniet ook van het moois in de tuin.

Februari is een maand waarin je je geen zorgen hoeft te maken over je gazon. Sneeuw mag je gerust laten liggen op het gras. Alleen let je er best op dat je niet te veel over het gras loopt of werkt. Om nieuwe aanplantingen te doen is februari dan weer prima, tenminste zolang het niet vriest of niet te veel regent.

Winterse bloeiers en de uitdrogende wind

Kleur krijg je in deze donkere maand dankzij heideplanten en winterviooltjes. Andere bloeiers in deze periode zijn bijvoorbeeld kerstrozen of sneeuwklokjes. Het tweejarige tuinviooltje is zeer goed tegen weer en wind bestand. Ze bestaan in veel verschillende kleuren en zorgen voor leven en frisse kleuren in de tuin. De viburnum tinus heet in het Nederlands sneeuwbal. Het is een plant die bloeit in de winter en dus zijn naam niet gestolen heeft. Nog mooie planten in deze tijd van het jaar zijn de toverhazelaar en de winterjasmijn. Deze plant zorgt voor een weelde aan gele bloempjes en is gemakkelijk te onderhouden.

In februari zijn de kou, regen of vochtigheid niet dé grote boosdoeners. Wel moet je vooral oppassen voor de wind, die in de kortste keren planten kan uitdrogen. Dus als het een tijdje niet regent kan het interessant zijn om planten in bloembakken toch wat water te geven. Heb je kuipplanten die je in de gure wintermaanden in een tuinhuis of berging zet? Vergeet dan niet om deze planten ook nu en dan een beetje water te geven. Eventueel kun je ze ook eens een dagje buiten zetten om wat te verluchten. Ook bollen die je in een pot geplant hebt mogen zeker niet uitdrogen.

Plannen maken doe je in het begin van het jaar

Februari is een prima maand om een nieuwe vijver aan te leggen. Het graven is mogelijk als het niet vriest en eens het lente wordt heeft de tuin zich al hersteld van deze werken. Omdat de tuin veel minder gevuld is dan in de lente en zomer, heb je nu een goed overzicht en kun je gemakkelijk plannen maken voor een nieuwe inrichting. Hekjes en schuttingen kun je nakijken of ze nog goed sluiten en niet los gekomen zijn door eventueel stormweer.

Een nieuw jaar is ook een goede start om fruitbomen en struiken te snoeien. De planten zijn dan in een diepe rust en er is weinig kans op besmettingen of ziektes. Maak van de korte maand ook gebruik om snoeihout te versnipperen tot hakselhout en om de compost rond te voeren in de tuin. Dit laatste zal er zeker voor zorgen dat de groei in de lente van de planten versneld wordt.

Steeds welkom in De Korenbloem

Zo, hopelijk hebben we je opnieuw kunnen inspireren om het mooiste uit je tuin te halen. Wens je nog meer tips, dan geven we je die steeds graag in ons Tuincentrum De Korenbloem. Tot binnenkort !

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php