De bloem van de maand: De Chrysant

een symbool van geluk en hoop!

De chrysanthemum, bij ons bijna altijd afgekort tot chrysant, is voor veel tuinliefhebbers een echte topper, en volledig terecht. De bloem geeft het grijze najaar kleur en leent zich perfect voor natuurlijke kleurencombinaties met andere planten. De chrysant begint pas te bloeien als andere bloemen in de tuin uitgebloeid zijn, wat een gevoel van hoop en warmte geeft. Het is dan ook een mooie traditie om de chrysant rond Allerheiligen en Allerzielen op het kerkhof bij het graf van dierbare overledenen te plaatsen. Interessant om weten is dat de chrysant ook in China gekweekt wordt en daar symbool staat voor geluk.

De oorspronkelijke naam chrysanthemum stamt uit het Grieks: ‘chrys-‘ betekent goud en ‘-anthemon’ staat voor bloem. Een met liefde gekweekte en goed onderhouden chrysant ziet eruit als een bol van kleur in je tuin. De kleine bloemetjes staan allemaal naast elkaar in het gelid en vormen als het ware één grote bloem. Een chrysant kan tot enkele maanden op volle kracht bloeien en houdt ervan om in een bloempot te staan. Dit zorgt ervoor dat je de plant makkelijk op je terras, balkon of op eender welke goed zichtbare plaats kan zetten. Bij de Korenbloem maken we je graag wegwijs in het aanbod chrysanten.

Chrysanten verkiezen de koelte

Chrysanten voelen zich thuis in de Vlaamse tuinen. Ze verkiezen de najaarskoelte om hun bloei te bevorderen. Chrysanten zijn in een hele resem kleuren te verkrijgen, het meest voorkomend zijn tinten van rood of eenvoudig elegant wit. Van nature vormt een chrysant een rond, bossig kussen van bloemen, maar wist je dat je haar ook als piramide of miniboompje kan vinden?

Tips voor het onderhoud van de chrysant:

*Geef chrysanten voldoende water, liefst elke dag, maar zorg ervoor dat de aarde niet verzadigd van vocht is.

*Snoei uitgebloeide bloemen nu en dan weg, dit maakt plaats voor nieuwe bloemetjes.

*Koop chrysanten waarvan de bloemen al lichtjes openkomen, zo kan je alvast gemakkelijk zien welke kleur de chrysant heeft en ben je verzekerd van een lange bloeiperiode.

*De chrysant bemesten, bij voorkeur om de drie weken, is zeker een goed idee. Vraag ons bij de Korenbloem naar advies voor de geschikte meststof!chrysant2016-1

Veelzijdig en ondergewaardeerd

Kortom, de chrysant is een zeer veelzijdige plant die we niet genoeg kunnen waarderen. De echte fans gaan na verloop van tijd met succes de chrysant in de tuin uitplanten. Let dan evenwel op voor te veel vorst, een plantbeschermer kan hier soelaas bieden. Ook in combinatie met de bloempot kan je creatief te werk gaan, zo oogt de bolle vorm van de chrysant mooi samen met een vierkante bloempot. Je kan het visuele aspect verder uitwerken door verschillende groottes bloempotten te gebruiken en te werken met diepte en perspectief in je tuin. In combinatie met erica is de chrysant ook zeer aantrekkelijk, de kleuren sluiten op een natuurlijke manier bij elkaar aan.

Bezoek ons bij de Korenbloem en geniet ook bij ons van de kleurenpracht van de chrysant.

 

Labels:, , , , ,

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php