• Home
  • Blog
  • Tips voor een stralend gazon zonder mos
perfect gazon

Tips voor een stralend gazon zonder mos

De lente is op komst en dat is het ogenblik bij uitstek om je gazon klaar te maken voor een zalige zomer. Is er mos in je gazon geslopen, dan wil je daar natuurlijk komaf mee maken. Maar ook wat extra bemesting zal je gazon er eens zo stralend doen uitzien. Hier volgen enkele tips die er voor zorgen dat het gras straks niet groener is aan de overkant!

Waar komt mos vandaan?

Mos ontstaat wanneer je gazon een lange tijd teveel water te verwerken krijgt. Dit kan gebeuren doordat het grondwater niet goed wordt opgenomen wanneer er bijvoorbeeld lange tijd veel regenbuien zijn. Ook licht zorgt ervoor dat mos kan gedijen. En eens het kleine plantje zich in je gazon genesteld heeft, baant het zich al snel een weg over de hele oppervlakte. Niet wat je voor ogen had natuurlijk, een snelle en efficiënte actie is dus aangewezen.

MosHoe kun je mos verwijderen?

Er zijn twee manieren om mos te verwijderen die biologisch vriendelijk zijn en een goed resultaat geven. De eerste manier is door je gazon te verticuteren. Dit is ideaal voor mensen met een klein of beperkt gazon, maar wie een grote tuin heeft, zal opmerken dat het erg arbeidsintensief is.

Verticuteren wil zeggen dat je de laag aarde waarin het mos zich genesteld heeft gaat openbreken en tegelijkertijd het mos en eventueel ander onkruid gaat verwijderen. Je bent al snel enkele uren mee bezig en het duurt even eer je gazon weer op punt staat, maar dat het doeltreffend is, staat als een paal boven water. Geen zin om de hele grasvlakte om te gooien? Dan kun je kiezen voor een biologische ontmosser. In tuincentrum De Korenbloem vind je verschillende soorten die geen kwaad kunnen voor het milieu en het aanwezige mos stapsgewijs laten verdwijnen.

Hoe vermijd je dat mos terugkomt?

Eens je van dat vervelend mos verlost bent, wil je natuurlijk ook dat het definitief verleden tijd is. En daar komt het bemesten van je gazon de kop opsteken. Mos en gras gaan namelijk een natuurlijke strijd aan met elkaar. Alles wat je doet om je gras in optimale staat te krijgen, zorgt ervoor dat het mos wegblijft. Je inspanningen brengen dus twee keer op.

Meststoffen De korenbloemDe juiste meststof kiezen

Er zijn heel wat meststoffen op de markt en vaak is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Een goede basis is om een kijkje te nemen bij de organische meststoffen. Deze hebben een lager zoutgehalte, zijn niet milieuvreemd en kennen een langere werking dan kunstmeststoffen. Afhankelijk van de staat van je gazon kun je een aangepaste soort uitkiezen. Er zijn bijvoorbeeld varianten voor een nieuw gazon, een gazon met mos of onkruid dat verwijderd moet worden of een gazon dat gewoon wacht op zijn vaste onderhoud.

Het gazon bemesten, praktische tips

Heb je alles in huis om aan de slag te gaan, zorg er dan voor dat je eerst je gazon voorbereidt door het te ontkalken. De korrels hiervoor vind je eveneens in De Korenbloem. Deze inspanning zal ervoor zorgen dat de bemesting beter opgenomen wordt en dat je gras nog groener wordt.

Wanneer je gazon ontkalkt is, kun je met de bemesting beginnen. Een strooiwagen zorgt voor een gelijkmatige bemesting van de volledige oppervlakte. Om zeker te zijn dat je geen stukje overslaat, is het aangeraden om eerst de oppervlakte in stukken op te delen. Zo kun je ook makkelijker de hoeveelheid meststof berekenen die je nodig hebt per deel.

Eens je klaar bent met bemesten, dien je het gazon veelvuldig te besproeien en ervoor te zorgen dat het de eerste uren niet betreden wordt. Nadien rest er je niets anders te doen dan te wachten tot het er weer prachtig bijligt. Genieten maar!

Labels:, , , , ,

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php