Moestuin tips:september

September wordt ook wel de fruitmaand of de tweede oogstmaand (na augustus) genoemd. Niet voor niks, want er valt nog genoeg te doen in de moestuin! Doordat de weersomstandigheden in deze tijd van het jaar nogal kunnen wisselen is het belangrijk te weten wat je moet oogsten en wat je nog kunt zaaien deze maand. We geven je een kort overzichtje.

Zoals reeds gezegd is er in september nog veel te oogsten, zoals aubergines, courgettes, rode bieten, zomerwortelen, verschillende soorten kool, pompoenen, zomerprei, sla, rapen, selderij, andijvie, spinazie en ajuinen.

Knip bij tomatenplanten de bladeren weg die voor de vrucht hangen; het zonlicht zal de rijping bevorderen. Dit geldt ook voor druiven. Na het oogsten van witloofwortels moet je de aarde van de wortels verwijderen en ze 2 weken laten rusten op het veld, omdat je hierdoor stevige witloofkroppen krijgt. Let er ook op hoe je de verschillende soorten groenten bewaart: tomaten bijvoorbeeld moeten droog en donker narijpen, uien bewaar je vorstvrij op een goed geventileerde plaats.9343-dscn06131

Nu zaaien, straks genieten 

Het is nu het moment om najaarsgroenten zoals veldsla, spinazie, winterpostelein en rucola te zaaien. De grond is namelijk nog warm en daardoor kiemen deze groenten sneller. Ook rabarber en knoflook kun je vanaf september zaaien. Als de grond vochtig genoeg is, kunnen spinazie, kervel en peterselie gezaaid worden. Sla kan ook nog geplant worden, als je zeker weet dat deze geschikt is om buiten te telen.

Wie wat bewaart, ………

Wil je volgend jaar opnieuw genieten van je moestuin, dan kun je nu zaden om volgend jaar te zaaien oogsten. Het best is het om de zaden zo droog mogelijk te oogsten om schimmelvorming te voorkomen. Laat de zaden ongeveer 2 weken in een bakje drogen en verpak ze daarna in papieren zakjes. Bewaar ze koel, droog en donker.

Zorg voor je tuin

Om er zeker van te zijn dat de grond van de moestuin volgend jaar weer probleemloos ingezaaid kan worden kun je na het oogsten groenbemesters zaaien. Deze houden het onkruid weg en zorgen voor een goede structuur van de bodem.

Je ziet het, in september is er genoeg te doen in de moestuin! Wij helpen je daar graag bij, zowel met ons grote assortiment aan tuinartikelen als met antwoorden op alle vragen die je mocht hebben. Of het nu gaat om het weghouden van slakken, het bestrijden van ziekten en plagen of het gebruik van compost, we zijn je altijd van dienst met persoonlijk advies en nuttige tips.

Dus graag tot ziens bij tuincentrum De Korenbloem!

Labels:, , , ,

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php