HERFST TUINTIPS

In september worden de dagen korter en de nachten kouder. Toch biedt ook de eerste herfstmaand zonnige momenten om in de tuin te werken. Welke dingen moet je zeker doen voordat de herfst zijn intrede doet?

Vaste planten

De maand september is ideaal voor het aanplanten van vaste planten. De grond is nu nog voldoende warm om de wortels een vruchtbare plaats te bieden. Planten die niet winterhard zijn, kun je uitgraven om ze op een warmere plaats te laten overwinteren. Groenblijvende heesters en coniferen mogen in september worden verplant. Grote struiken of coniferen die je pas volgend voorjaar kunt verplanten, kun je nu al rondom afsteken met de spade. De planten zullen hierdoor nieuwe haarworteltjes aanmaken, waardoor je ze het komende seizoen gemakkelijker kunt verplanten.

Bloemen

Rozen kunnen nu worden vermeerderd door het nemen van houtachtige stekken. De maand september is ook het juiste moment om voorjaarsbloeiende bloembollen aan te planten, zoals narcissen, tulpen en krokussen. Door de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen, heb je langer plezier van zomerbloeiers als de begonia en de dahlia. Met winterbloeiende planten compenseer je het effect van vallende bladeren en kale takken. Naast bloemen zoals winterheide of viooltjes zorgen ook heesters, sierkolen en bessendragende struiken voor kleur in de wintertuin.

Hagen

Wil je ook in de winter kunnen genieten van een strakke haag, dan is het nu de tijd om te snoeien. De buxus, maar ook de liguster, taxus of klimop kunnen in diverse snoeivormen geschoren worden. Van de afgeknipte buxustakjes kun je eventueel stekjes nemen. Snoei de haag altijd zodanig dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Zo kan het zonlicht ook de voet van de plant bereiken. Vergeet niet om slakken te bestrijden, want die paren meestal in het voor- en najaar.

Gazon

In september groeit het gras nog altijd door. Maaien blijft daarom belangrijk. Kale plekken kun je herstellen door nieuw gras in te zaaien. Ook graszoden leggen is nog altijd mogelijk. De bodem is nog voldoende warm om de plantjes wortel te doen schieten. Geef de grasplantjes voldoende zuurstof door afgevallen bladeren en overtollig mos regelmatig van het gazon te verwijderen

Vijver

In september beginnen de bladeren te vallen. Bedek je vijver daarom met een net, zodat de bladeren geen rotting kunnen veroorzaken in het water. Het is nu ook de tijd om vorstgevoelige vijverplanten te verwijderen. Dun dicht op elkaar groeiende vijverplanten uit, zodat ook andere planten de mogelijkheid krijgen om te groeien.

Klimplanten, perk- en potplanten

Klimplanten die in een pot gekweekt zijn, kun je nu planten. Perk- en potplanten blijven langer mooi als je de uitgebloeide bloemen blijft verwijderen en voedsel blijft geven. Uitgebloeide perkplanten kun je vervangen door voorjaarsperkplanten. Winterharde eenjarigen, zoals korenbloem, goudsbloem, moerasbloem en slaapmutsjes kun je nu zaaien. Vorstgevoelige planten kun je het best uit de grond halen. Dit is het ideale moment om voorjaarsbloeiende tweejarigen te planten. Zo geniet je in de lente straks weer van een stralende bloei.

Meer tuininspiratie nodig?

Ben je op zoek naar inspiratie-ideeën voor een stralende wintertuin? Kom langs bij tuincentrum De Korenbloem en ontdek de vele mogelijkheden!

Labels:, , , , , , ,

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php