• Home
  • Blog
  • Genieten van groenten en kruiden uit eigen tuin

Genieten van groenten en kruiden uit eigen tuin

Augustus is de maand waarin je volop groente en kruiden kunt oogsten uit eigen tuin. Maar ook nu valt er genoeg te zaaien, te planten en te snoeien.

Wat kun je zaaien en planten in augustus?

In augustus heeft de zomer zijn hoogtepunt bereikt. Dit is de perfecte periode om je moestuin voor te bereiden op het najaar en de winter. Je kunt nu bloemkool planten, winterprei, paksoi en late aardappelen. Ook voor het zaaien van uien, kool en snijbiet is dit het juiste moment. Wil je dit jaar nog plezier hebben van je moestuin? Kies dan voor snelgroeiende gewassen als raapstelen, kervel en peterselie.

Wat kun je oogsten in augustus?

In augustus bereiken groenten als komkommer, aubergine, courgette en pompoen hun volle wasdom. Aangezien jonge gewassen doorgaans het meest smaakvol zijn, is het raadzaam om tijdig te oogsten. Controleer daarom dagelijks of de groenten al rijp zijn. Ook mais, paprika’s, pepers, rode bieten, uien en klimbonen uit eigen tuin zijn nu rijp voor de pluk. Misschien kun je zelfs al genieten van de eerste tomaten uit eigen tuin. De vruchten zijn plukrijp als ze een mooie rode kleur hebben. Vergeet niet om ze regelmatig voeding te geven. Hoogwaardige tomatenvoedingen vind je bij www.tuincentrumdekorenbloem.be in Nevele.
Naast groenten kunnen ook aardbeien nog steeds geoogst worden. Door ze met kroontje en al te plukken blijft de versheid zo lang mogelijk behouden. Wil je nog meer plezier hebben van je aardbeienplanten? Plant de uitlopers dan in verse aarde, bijvoorbeeld elders in de tuin. Ook veel bessensoorten kunnen nu geplukt worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bramen, frambozen, rode bessen, bosbessen, kruisbessen en kersen. Maar ook peren, pruimen, vijgen en perziken hebben nu hun optimale smaak bereikt. Je kruidentuin verdient een regelmatige oogst. Zo voorkom je dat de planten doorschieten of nieuw blad kunnen vormen. Ook uitgebloeide lavendel mag nu in vorm worden gesnoeid.

Wat kun je nog meer doen in augustus?

In natte perioden is de moestuin vatbaar voor plagen en ziekten zoals de aardappelziekte. Verwijder daarom aangetaste bladeren en rooi je aardappels ongeveer twee weken later. Om schimmel te voorkomen, is het van belang de resten van geoogste groenten tijdig uit de moestuin te verwijderen. Groenafval dat niet door schimmel of ziekten is aangetast, kan een plekje krijgen op de composthoop. De maand augustus is het aangewezen tijdstip om leifruit te snoeien. Nieuwe scheuten kun je voorzichtig vastbinden. Zijn alle bessen van de bessenstruiken geoogst, dan kunnen deze worden gesnoeid. Bij de aalbes mogen de zijtakken gerust flink worden teruggesnoeid. Dit stimuleert de vorming van nieuwe uitlopers. Ook fruitbomen die steenvruchten voortbrengen, zoals kersen, pruimen en perziken, kun je snoeien nadat alle vruchten geoogst zijn. Vergeet tot slot ook je druivenranken niet. Door druiventrossen uit te dunnen en overhangend blad te verwijderen, profiteren je planten ook in augustus nog volop van de zonneschijn.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie-idee├źn voor je moestuin? Kom dan zeker langs bij Tuincentrum De Korenbloem!

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php