• Home
  • Blog
  • Een zorgeloze vakantie voor jou én je kamerplant

Een zorgeloze vakantie voor jou én je kamerplant

De cactus- en vetplant trend laat het toe om voor de zoveelste keer na een lange werkdag te verkondigen dat je voor eeuwig, of een maand, naar Fiji vertrekt. Handig hoor, maar wat met die lepelplant die instant droevig naar beneden hangt als jij er niet bent om hem genoeg water te geven? Wij geven je een paar handige tips om je kamerplanten in leven te houden tijdens je lang verwachte vakantie. 

Geen direct zonlicht

Zorg ervoor dat je geliefde kamerplanten geen direct zonlicht krijgen

Vooraleer je het vliegtuig op springt, is het belangrijk om je planten in dezelfde ruimte te zetten. Daar zet je ze best op een plek waar ze geen direct zonlicht krijgen. Zeker in de zomer kunnen zelfs de grootste zonnekloppers verbranden, en dat geldt ook voor je cactus die steevast lijkt te klagen over te weinig zonlicht. De ruimte zelf mag niet te hard afkoelen. Het is niet nodig de verwarming volledig open te draaien voor je vertrek, maar zeker in de winter zorg je best dat hij niet volledig afslaat. En de kelder is ook niet de meest aan te raden locatie voor je planten.

Planten bevochtigen

Het is enorm belangrijk dat je planten voldoende toegang tot water hebben

In die kamer plaats je best een grote emmer of kom met water waarrond je de planten plaatst. Zo zorg je ervoor dat de ruimte, en dus de planten, vochtig blijven. Dat kan je ook doen door de schotel waarop de plant staat te vullen met wat water, maar let er dan wel op dat er voldoende steentjes of kiezels in die schotel liggen. Het is niet de bedoeling je planten preventief te verdrinken. Door geen direct contact te creëeren tussen het water en de grond, zorg je dat het water langzaam wordt opgenomen en niemand een kater heeft. Buiten jij dan van te veel happy hour mojito’s. 

Creatieve oplossingen

Voor wie houdt van een DIY uitdaging, zijn er nog tricks om je planten te besparen van heimwee. Je kan een emmer vullen met water. Als je die emmer op een hoger oppervlak dan je planten plaatst, kan hij zo dienen als waterreservoir. In het water steek je de eindjes van reeds bevochtigde tuindraad of koord. Het andere uiteinde plaats je in de aarde rond je plant. Langzaam zal het water uit het reservoir langs het koord lopen en je plant bevochtigen. Als je geen draad in de buurt hebt, kan je ook een vochtige handdoek of theedoek in een schotel plaatsen. Daar zet je de plant op om zo een vochtige zone te creëeren – kwestie van je plant te doen laten denken dat hij ook op vakantie in de Tropen zit.

Geen zin in een volksverhuizing van al je kamerplanten of gedoe met natte handdoeken? Als je geen risico wil nemen met die waardevolle Spathiphyllum, kan je natuurlijk ook gaan voor een zelf-bewaterende pot. Die doet al het werk voor je en is nog eens mooi om naar te kijken ook. En als je dan toch eenmaal terug thuis een opgedroogde jungle aantreft, kom dan eens langs in onze winkel. We zullen ons best doen een waardevolle vervanger voor je lepelplant te vinden.

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php