De tuin in december

De tuin in december

December is de wintermaand bij uitstek. We bereiden ons voor op de feestdagen en genieten bij het knetterende haardvuur van het zicht op de kerstboom. Toch is december ook een maand waarin we enkele interessante klusjes in de tuin kunnen opknappen. Dit maakt het werk in de lente alleen maar lichter. Bovendien is er ook in december heel wat moois in de natuur en dus ook in je tuin te zien!

Let op de vijver

Laten we deze eerst onze aandacht op de vijver richten. Veel tuinliefhebbers hebben er één. Let er in december goed op dat er geen pakken bladeren van bomen in je vijver ophopen. Deze bladeren gaan rotten en verteren in het water. Dit is niet goed voor de kwaliteit van het water en voor de vissen in je vijver.
Vriest het dat het kraakt? In tegenstelling tot wat je misschien denkt is een dikke laag ijs geen probleem voor vissen. Zorg er vooral voor dat er niet te veel sneeuw op de vijver ligt. Maak bijvoorbeeld enkele plekken vrij. Onder een dik sneeuwtapijt wordt het heel donker in de vijver en daar houden vissen niet van. Begin zeker niet met gaten te hakken in een bevroren vijver met vissen. Deze dieren, die in het koude weer een natuurlijke rusttoestand aannemen, schrikken geweldig van slagen op het ijs. Ze kunnen hier eventueel zelfs van sterven!
Als het kouder dan 10°C is, dan hoef je je vissen bovendien geen eten te geven, precies omwille van die rusttoestand. Als je ze toch te eten geeft, dan verstoor je dit natuurlijk evenwicht.

Controleer en onderhoud je tuinmateriaal

Wie klaar is met de vijver kan zijn tuinwerktuigen eens goed onder handen nemen. Zo kun je best je spades en andere tuintools vrij van aarde maken, als je dat nog niet gedaan hebt. Ook is december het uitgelezen moment om je spades te slijpen. Het is des te gemakkelijker om een goede start te nemen in het nieuwe jaar als je werktuigen proper en net opgeborgen zijn. Nog een tip: breng je grasmachine binnen voor een onderhoud. In de lente is het zeer druk bij de onderhoudscentra. In december is dit veel minder het geval.

Nieuwe aanplantingen

December is ook de perfecte maand om een nieuwe haag aan te planten. Wie veel planten in potten heeft op een overdekte plaats mag niet vergeten deze nu en dan water te geven. Door de wind drogen planten immers heel snel uit. En voor wie bollen wil planten: de maand december is hier ideaal voor! Het is ook tevens de laatste maand waarin je dit kunt doen als je er in het voorjaar van wilt genieten.

Als al je klusjes geklaard hebt, dan kun je in de tuin zeker enkele mooie planten bewonderen. De rode takken van de cornus alba zijn prachtig, net als de fantastisch mooie hulst in de kersttijd. De helleborus geeft het beste van zichzelf in december. Deze mooie plant bloeit in een winterse omgeving. Wens je meer informatie over deze groenblijvers? Breng dan zeker een bezoek aan ons tuincentrum De Korenbloem.

We verwelkomen je graag in onze winkel in Nevele en wensen je een prettige kerst en een prachtig en groen nieuw jaar!

 

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php