Amarelis bloem van de maand de korenbloem

Bloem van de maand: Amaryllis

Zeg het met een bloem…

De nacht is het donkerst, net voor dageraad. Het is een spreekwoord dat in wintertijd wel meer vanonder het stof wordt gehaald. Temperaturen zakken stilaan naar het vriespunt, kerstversiering legt slechts een voorzichtige gloed over mistige straten en de geur van stoofpotjes doet zijn intrede. Zeg nu zelf: is er een betere periode om iemand gelukkig te maken met een streepje licht, een stralend bloempje?

… En breng licht en liefde in de duisternis

De bloemen die we je in december voorstellen, zijn niet van de minste. Aan beide hangt een prachtig liefdesverhaal vast, symbolisch voor deze tijd van het jaar. Zo dankt de amaryllis haar naam aan een gelijknamig Grieks meisje dat in vuur en vlam stond voor de herder Alteo. Helaas had ook Alteo last van wintertenen en een ontdooid hart: zijn vurigste verlangen beperkte zich tot… het aanschouwen van de mooiste bloem op aarde. Amaryllis liet zich niet kennen en bezong dagelijks haar liefde, waarna ze steevast haar hart doorboorde met een pijl. Toen plots een amaryllisbloem uit haar bloeddruppels oprees, schonk ze die zonder verpinken aan haar herder. Je raadt het al: Alteo smolt als sneeuw voor de zon.

De amaryllis die je vandaag in ons tuincenter vindt, ademt dankzij haar bloedrode kleur nog steeds die liefdesgeschiedenis uit. “Een prachtig verhaal”, zegt dan de meest nuchtere onder het gezelschap, “maar bloedrood past niet echt bij de kerstversiering van dit jaar”. Niet getreurd: ook zo’n hedendaagse Alteo kunnen we in vervoering brengen. Deze snijbloem fleurt ook in stralend wit, zalmroze, groen, oranje of geel je woning op. Simpelweg de steel schuin afsnijden en in een hoge vaas plaatsen, zodat Amaryllis haar kopje niet laat hangen.

Zijn hoofd laten hangen, dat is iets wat Hyakinthos wel deed. De Griek moet zowat de plaatselijke Brad Pitt zijn geweest: een welgevormde man met een sportieve levensstijl. Iedereen keek naar hem op, niet in het minst Apollo, de god van – is het toeval? – het licht. De twee gingen samen jagen, tapten moppen en wierpen in tussentijd met discussen. Een en ander leidde tot jaloezie, en toen op een dag Apollo zijn discus de lucht ingooide, blies Aiolos, god van de wind, die pardoes tegen het hoofd van Hyakinthos. Overmand door verdriet liet Apollo uit het bloed van zijn vriend de gelijknamige bloem groeien.

De hyacint is een echte topper in modieuze huiskamers: de woonplant verspreidt een zeemzoete geur en knipoogt met haar sierlijke kronkelingen naar een discus die de lucht doorklieft. Wel eens per week water geven: per slot van rekening moet een sportman op tijd een slokje drinken.

Of laat het licht tot bij je brengen

Nieuwsgierig geworden naar de bloemen van de maand? Kom gerust een kijkje nemen in Tuincentrum De Korenbloem, waar we je graag alle details van bovenstaande (en nog veel meer) verhalen vertellen, aangevuld met een deskundige uitleg. Per slot van rekening zeggen wij het graag… met een bloem.

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php