zonnebloem

Met een zonnebloem in je tuin is de zon immers nooit ver weg.

Een vertrouwd gezicht
In de lage landen is de zonnebloem een van de meest bekende en meest geliefde bloemen. Niet verwonderlijk, want met haar felgele blaadjes lijkt het wel of we in het stralende gezicht van de zon zelf kijken. Ook Vincent van Gogh werd reeds aan het einde van de 19e eeuw zo gecharmeerd van de zonnebloem dat hij haar op schilderij vereeuwigde. Van oorsprong is de zonnebloem afkomstig uit Noord- en Zuid- Amerika, waar de Inca’s de zonnebloem vereerden als hun zonnegod. Vanaf de 16e eeuw kwamzonnebloem_2016-04 de zonnebloem aan boord van Spaanse schepen naar Europa.

Wie vindt de zon?
De zonnebloem is een hooggroeier die 1,5 tot 3 meter, uitzonderlijk tot 5 meter, groot wordt. Daarnaast heeft de zonnebloem, zolang de bloemknop nog niet bloeit, de eigenschap van het heliotropisme, wat betekent dat ze overdag meedraait met de zon. Zon zoekt zon, zo zou je kunnen zeggen. De zonnebloem inspireerde ook de oude Grieken in hun mythologie. Na een tragische, onbeantwoorde liefde voor de zonnegod Apollo stierf de nimf Clytia van verdriet. Na haar dood veranderde Clytia in een zonnebloem die met de zon zou meedraaien, zodat ze steeds naar haar geliefde kon blijven kijken. Een bloem vervuld van liefde voor de zon dus.

Verzorging en gebruik
De zonnebloem houdt van warmte en zon. Zet haar dus op een warme plek waar er genoeg zonneschijn valt en Clytia haar geliefde niet uit het oog moet verliezen. Geef de lange stengels voldoende ondersteuning en vergeet je zonnebloemen niet bij te gieten bij droog weer. Zonnebloemen zijn er in veel soorten en maten, en zijn naast hun gebruik als tuinbloemen ook erg geliefd als snijbloem in een bouquet of als kamerplant. Daarnaast worden ze ook gekweekt voor zonnebloemolie, waarmee we lekkere gerechten maken in de keuken. Ook allerlei soorten dieren lusten het loof of de pitten van de zonnebloem wel. Kook je de zonnebloem, dan kun je een gele verfstof verkrijgen.IMG_4530

Vind de zonnebloem die bij je past
Ben jij ook zo gek op de zonnebloem? Het voordeel van dat er zoveel verschillende soorten zijn, is dat je de zonnebloem kunt vinden die perfect bij je past. Een hoge uitschieter of een iets meer bescheiden formaat? Een knuffelige teddybeer of een meer klassieke vorm? Een donker of een licht, of misschien wel een extra groot hart? Voor elke persoonlijkheid en wens is er wel een juiste zonnebloem te vinden.

Kijk je er ook al naar uit om de zon naar je tuin te halen? Bij De Korenbloem hebben we een ruim aanbod aan zonnebloemen, waartussen ongetwijfeld ieders favoriete zon is terug te vinden.

Labels:, , ,

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php