Potroos: Bloem van de maand juli

Potroos: Bloem van de maand juli

In de maand juli zetten we de potroos extra in het zonnetje. Deze sterke, romantische plant verdient een mooie plek in je woonkamer óf op het terras. Dat wordt zomers genieten!

In de naam van de roos

Bij rozen denk je in eerste instantie misschien aan een grote bos snijbloemen. Maar de potroos is minstens net zo mooi. Deze kleurrijke bloemen zorgen voor diezelfde romantische sfeer als gewone rozen. Al gaat de potroos wel veel langer mee. De naam van de roos vindt zijn oorsprong in het Keltische woord ‘rhodd’, dat simpelweg ‘rood’ betekent. De eerste rozen waren namelijk altijd rood van kleur. Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel meer varianten te koop. Bij De Korenbloem vind je bijvoorbeeld potrozen in de kleuren rood, roze, wit, geel en oranje.

De miniversie van de rozenstruik

Het is inmiddels meer dan 5000 jaar geleden dat de eerste rozen werden gekweekt. Vooral de oude Chinezen waren al zeer bedreven in het kweken van verschillende rozensoorten. Voor de potroos lieten zij zich inspireren door de grote rozenstruiken. Zij creëerden een miniversie waarbij de bloemen, knoppen en bladeren precies in dezelfde verhouding bleven. Deze kleine potrozen werden in de 18e-eeuw vanuit China na Europa geëxporteerd. Sindsdien is deze plant in veel Belgische huishoudens te vinden.

Een potroos voor binnen of voor buiten

De potroos lijkt in bijna alles op de bekende rozenstruik. Alleen het formaat is anders. En doordat de plant lekker klein van stuk is, past het perfect in je woonkamer. Heb je liever dat de roos het balkon of terras opfleurt? Ook dat is geen probleem. Want in de zomermaanden kan de potroos gewoon naar buiten. En als je er goed voor zorgt, bloeien de bloemen wekenlang zeer uitbundig.

Potrozen verzorgen dankzij tuincentrum De KorenbloemHoe verzorg je de potroos?

Potrozen zijn vrij makkelijke planten om te onderhouden. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je de plant een lichte plek (bijvoorbeeld bij het raam) geeft. Rozen houden nu eenmaal van zonlicht. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de kluit altijd vochtig is. De potroos kan helaas erg slecht tegen uitdroging. We raden ook aan om regelmatig wat rozenmest aan de grond toe te voegen. Op deze manier krijg je een sterke plant met gezonde bloemknoppen.

Snoeien na de bloeiperiode

Je zorgt goed voor de potroos. Maar uiteindelijk komt toch het moment dat de plant uit je woonkamer is uitgebloeid. Gelukkig is het niet nodig om de roos meteen weg te doen. Snoei alles gewoon terug tot vijf centimeter boven de grond en zoek een mooi plekje uit in de tuin. Na ongeveer twee maanden komt de plant weer helemaal tot leven.

Labels:, , , ,

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zaterdag
08u00 tot 18u30

Open op zondag 09u00 tot 18u00
(Juli en augustus tot 12u30)

Gesloten op maandag

Contact

Damstraat 48a
9850 Nevele BE
BE 0477.153.490

Tel: 09/371.59.51
Info@dekorenbloem.be

css.php