Bezoek de Gentse Floraliën 2016!
Op 22 april is het zover: de opening van de Gentse Floraliën. Dat betekent dat de stad weer een maand lang in het teken staat van de internationale bloemsierkunst.
In dialoog met de mooiste stadslocaties
De vaste bezoekers van de Floraliën hebben het vast al wel gemerkt: het vijfjaarlijkse evenement is eigenlijk een jaar te laat. Maar daar heeft de organisatie een goede reden voor. Want de Floraliën zijn vernieuwd. En hoe! Het evenement vindt nu niet meer plaats in de Flanders Expo, maar het heeft een prominente plek gekregen in het kunstenkwartier van Gent. De nieuwe locatie biedt natuurlijk ook nieuwe mogelijkheden. Bij de 35ste editie van de Floraliën gaan de bloemen en planten namelijk de dialoog aan met een aantal prestigieuze plekken in de stad. En dat levert ongetwijfeld een bijzonder beeld op.
Elke locatie een eigen thema
Voor de Floraliën 2016 zijn weer de beste bloemenkunstenaars aangetrokken. Zij mogen dit jaar hun werk tonen bij het Citadelpark, de Bijlokesite, het Sint-Pietersplein en de Leopoldskazerne. En elke locatie heeft weer een ander thema. Zo loop je het ene moment langs de verticale tuinen bij de Leopoldskazerne, en het volgende moment stap je binnen in de wereld van de Japanse bloemsierkunst. Met bloemen en planten is er meer mogelijk dan je denkt.
East meets west
Japan is dit jaar eregast op de Gentse Floraliën. En dat ontdek je meteen zodra je in de buurt komt van de Bijlokesite. Deze locatie heeft namelijk ‘east meets west‘ als thema. De tuinen zijn bezet met geurige azalea’s en camellia’s. Al mogen de bonsai bomen natuurlijk ook niet ontbreken. Een ander soort bomen kom je tegen op het binnenplein van de Leopoldskazerne. Onder het thema ‘bomen en de stad‘ is er op deze locatie aandacht voor verticaal tuinieren. Want met de juiste bloemen en planten kun je zelfs de kleinste stadstuin omtoveren tot een aangename plek om te leven.
Verleden en toekomst
Op het Sint-Pietersplein komen het verleden en de toekomst op een bijzondere manier samen. Het plein wordt gedomineerd door de barokke Sint-Pietersabdij. Florist Tomas De Bruyne kiest ervoor om midden in de kerk een reusachtige bloemenluchter op te hangen. Het ontwerp past perfect bij de oude architectuur, maar het zorgt toch voor een moderne toets. Als je toch op het Sint-Pietersplein bent, vergeet dan niet om een wandeling te maken door de abdijtuin. De land art-installatie van Bob Verschueren maakt deze tuin extra bijzonder.
Een feest voor alle zintuigen
Bloeiende bloemen zijn ten eerste mooi om naar te kijken. Maar als je even kort de tijd neemt om te ruiken, dan sta je vaak versteld van de aangename geur. Bloemen zijn echt een feest voor alle zintuigen. Dit is meteen het centrale thema in het Citadelpark. Dus zet je zintuigen open en geniet van alle geuren en kleuren om je heen. Heb jij al zin gekregen om de Floraliën te bezoeken? Het evenement loopt van vrijdag 22 april tot zondag 1 mei. Bij De Korenbloem kunnen we in ieder geval niet wachten!
Labels:bloemsierkunst, east meets west, Gentse Floraliën, Japanse bloemsierkunst, kunstenkwartier van Gent, Tomas De Bruyne